HET NIEUWE OPVOEDEN
  • Home
  • OnlineOpvoedCafe
  • Het nieuwe Opvoeden
  • Hulp nodig?
    • Kinderafstemming
    • Kinderreading
    • Spiegelsessie
    • Spiegeltraject
    • Tarieven
  • Blog
  • Contact

Prachtig artikel in De Correspondent

9/25/2017

0 Reacties

 
Foto
Prachtig artikel 'Acht pijnlijke vragen over gender die je niet durfde te stellen' - klik op de foto

Auteur

Schrijf iets over uzelf. Maak u geen zorgen over toeters en bellen, een overzichtje volstaat.

Je moet het lef maar hebben, om als kind, tiener of jongere voor een andere genderidentiteit te gaan dan het verhaal dat je lichaam je vertelt. En wat een lef hebben de ouders, die dit dilemma van jongsaf aan met hun kind aan willen gaan. Er is nog zoveel over te leren en zoveel over te weten. Ik vond dat ik jullie dit artikel niet mocht onthouden.

Dat er zoveel meer ruimte komt voor genderidentiteit, heeft ook te maken met het nieuwe energetische tijdperk, het Aquariustijdperk, waar we in terecht zijn gekomen. Dit tijdperk kenmerkt zich door begrippen als eenheid en zelfliefde. Wat identiteit betreft zien we een verschuiven van de traditionele rolpatronen van mannen en vrouwen. De stoere jongens van weleer zijn niet meer de mannen van nieuwe, en de aanrechtmeisjes van vroeger, zijn niet langer de vrouwen van nu.

Energetisch vindt er een verschuiving plaats naar meer balans in onszelf, meer balans en meer verbinding met eenheid in plaats van polariteit. Dat betekent dat ook in onszelf een verschuiving plaatsvindt. De uitnodiging is om onze polariteiten van mannelijk en vrouwelijk ook in onszelf steeds meer in balans te laten komen. Daarmee verschuiven de polen die eerst ver uit elkaar lagen dichter naar elkaar naar een nieuwe balans van mannelijk en vrouwelijk in onszelf.

Vrouwen hebben zich generaties lang aangepast aan datgene wat mannen van hen vroegen. Na het trouwen gaf je je baan op om je thuis aan het huishouden en de kinderen te wijden. (Waar overigens ook niets mis mee was.) Op dit moment zijn er veel vrouwen die worstelen met de balans tussen werk en gezin. Tijd voor zichzelf vinden zij vaak moeilijk te vinden. Ook lijkt er maar weinig oor te zijn voor de draagkracht die dat van hen vraagt en die maakt dat veel vrouwen en moeders uitgeput zijn.

Met elkaar mogen we deze verschuiving van polariteiten dragen en elkaar ondersteunen en helpen om de stap naar dit nieuwe evenwicht te maken. Zodat wij, in het nieuwe evenwicht, onze kinderen kunnen ondersteunen, wanneer ook zij te maken krijgen met dit dilemma. Laten we elkaar helpen, elkaar steunen en met elkaar de overgang naar deze nieuwe energie maken. 



0 Reacties

7 Tips voor kinderen die bang zijn om te gaan slapen

9/22/2017

0 Reacties

 
Is jouw kind bang in het donker? Of heeft jouw kind moeite met inslapen? Geef je kind dan bescherming en veiligheid. Wuif het niet weg. Want ook al kun je het niet zien, juist in het voelen kan er wel van alles aanwezig zijn. Mensen die eerder in je huis gewoond hebben en overleden zijn, overleden familieleden, maar ook engelen zijn serieus voelbaar.

Wat doe je wanneer je kind hier last van heeft?

  1. Maak het heel gewoon
    Maak het niet groot, maak het niet bijzonder, maak het niet gek. Laat het vooral gewoon zijn. Overdag maak je ook geen drama’s over oma die langskomt of iedere week een bijzonder festijn als opa komt. Het is heel gewoon. Overleden of levend, het zijn dierbare contacten waar je blij van wordt. Het is normaal dat je energieën kunt voelen. Dat is niet vreemd. Juist als je waarnemingsvermogen nog zo puur en onbedorven is, dan voel je hartstikke veel. Als je ouder wordt, komen daar beschermingslaagjes omheen te liggen. Bij kinderen is het vaak nog heel open toegankelijk.
  2. Neem het voelen van je kind serieus
    Er is veel meer te voelen, dan we vaak beseffen. Vaak zijn het fijne energieën die liefdevol en dierbaar zijn, die je beschermen en helpen. Ga niet zoeken in de kamer naar wat je wel of niet kunt zien. Daarmee doe je geen recht aan wat je kind wel voelt. Stel je kind gerust en informeer belangstellend (en dus niet zorgelijk!!) naar wat je kind voelt. Maak het bewust van wat het voelt en laat het kind vooral zelf vertellen.
  3. Gebruik je onderscheidingsvermogen
    Jij bent de volwassene. Jij mag beslissen wat er nodig is voor je kind. Dus kijk en luister goed naar je kind: Word je kind blij van deze energie? Of juist niet?
  4. Je kind wordt er blij van
    Als je kind er blij van wordt, dan is het vrijwel zeker een prettige energie waar je kind zich veilig bij voelt. Dan is het wellicht een overleden familielid dat je kind komt helpen of  dat je kind bescherming komt bieden. Vraag jezelf maar eens af of je kind op dit moment wellicht wat extra hulp of wat extra bescherming kan gebruiken?
  5. Help je kind om zijn/haar grenzen aan te geven
    Maakt de energie je kind bang en overstuur, hangt er een vervelende sfeer omheen, dan kan het een vervelende energie zijn, maar dat hoeft niet.
    Als oma iedere nacht met jouw kind wil komen kletsen, omdat zij daar behoefte aan heeft, maar jouw kind wil lekker slapen? Dan mag je kind in alle respect en openheid tegen oma zeggen dat het gezellig is om te kletsen, maar dat het nu gewoon wil slapen. Fijn als je je kind kunt helpen om zelf zijn/haar grenzen te stellen. Lukt dat (nog) niet, dan help je je kind een handje mee en neem je zelf het initiatief met het stellen van grenzen. Je praat dan gewoon tegen oma en vraagt haar om je kind lekker te laten slapen.
  6. Je kind voelt zich angstig, boos, vervelend, geïrriteerd of is anders dan anders
    Dan pas ga je ervan uit dat het een vervelende energie is. Sommige mensen die overlijden, blijven hangen in emoties omtrent het doodgaan die ze niet kunnen verwerken. Daardoor kunnen ze het leven (nog) niet goed loslaten. En soms hebben zij een vervelende, nare energie bij zich. Dat kan.
  7. Stuur overledenen dan maar naar het licht
    Daarvoor hoef je niets te kunnen en niets te doen. Je vraagt eenvoudigweg aan de engelen of zij het werk van je over willen nemen. Vraag de engelen maar om deze overleden persoon mee te nemen en de weg te wijzen naar het licht. Daar is het veel fijner voor een overledene om te vertoeven. Vraag het maar gewoon, je hoeft er niet eens in te geloven. Vraag maar gewoon en de engelen zullen je vast en zeker komen helpen. 
0 Reacties

Roodkapje en de boze wolf

4/30/2017

0 Reacties

 
0 Reacties

Nestwarmte

4/14/2017

0 Reacties

 
door Diane Govers
Foto
Dit voorjaar werden wij verrast met een vogelnestje in onze tuin, een merelnest. Dat zijn echt van die cadeautjes, van die onverwachte gebeurtenissen waar ik blij van word. Ik zou het liefst alles uit mijn handen laten vallen en op een stoel in de tuin gaan zitten kijken naar wat er allemaal gebeurt. En ik ben ook wel zo nieuwsgierig dat ik graag een klein cameraatje boven het nestje zou hangen, zodat ik precies kan zien wat daar gebeurt.

Volgens mij is dat de verwondering in mij, die dan aandacht krijgt. Ik vind dat zo mooi om te zien, dat ik daar wel de hele dag en nacht naar wil kijken. Dat hoor ik ook wel van moeders die net zijn bevallen en gewoon de hele dag naar hun kind willen kijken. Ik vind het prachtig om te zien hoe het nestje wordt gebouwd, dat er ineens eitjes in liggen waar moeder op gaat zitten om de eitjes warm te houden en uit te broeden. Dat de kleine vogeltjes uit de eitjes komen, eerst kaal en met de oogjes dicht. Dat ze daarna gaan groeien als kool, zodat de oogjes open gaan en ze veertjes krijgen. Ze groeien zo hard dat ze met z’n vieren al lang niet meer in het nest passen, maar daar toch blijven wachten. Wachten op het voer dat vader en moeder merel hen komen brengen. Die hebben dan vierentwintiguurs-dienst en vliegen af en aan met pieren. Telkens als ik thuiskwam van mijn werk, keek ik even in het nestje en praatte ik tegen de jonge mereltjes en ik genoot volop.

Totdat ik vrijdag thuis kwam en het nestje leeg was….. Dat kwam onverwacht en ik vond het helemaal niet leuk. Ik had hen zo graag willen zien uitvliegen. En natuurlijk wist ik dat die kans heel klein zou zijn, maar ik had het toch wel heel graag gewild, dus ik voelde de teleurstelling en ik herkende ineens ook de term ‘lege nest-syndroom’. Ik miste de kleine vogeltjes en vader en moeder merel al meteen. Ik wilde zo graag weten hoe het met hen ging, hoe het uitvliegen was gegaan, of ze nog samen waren of al zelfstandig op zoek naar eten en…… nog zoveel meer. Des te blijer was ik toen ik vader merel weer op de schutting zag zitten en later ook een kleintje, die te eten kreeg van papa. En mijn hart stroomde over en ik vertelde het tegen iedereen die ik tegenkwam. Zo heb ik ze nog een aantal keer in en rond onze tuin gezien en telkens was ik weer blij om mee te delen in dit prille geluk.
​
Een veilig en warm nestje is heel belangrijk. Een fijn plekje dat zorgvuldig wordt vormgegeven door de ouders en wat een fijn startplekje is voor het jonge kind. Hoe doe jij dat voor je kind? Wat voor nestje heb jij gemaakt voor je kind? Hoe is jouw kind geland bij jou, bij jullie? Want natuurlijk vliegt het een keer uit en gaat het zijn eigen weg. Maar bij mensen duurt dat jaren, veel langer dan bij vogels. En juist in die jaren is de warmte en de veiligheid van het nest heel belangrijk voor het kind: de geborgenheid en de liefde te voelen, dat het welkom is. Dat de ouders blij zijn met het kind, dat ze goed voor het kind zorgen, niet alleen met voeding, maar ook met aandacht en aanraking. Dat het kind gewoon mag zijn wie het is, met alles wat het voelt en denk en doet, dat het zichzelf mag ontwikkelen en bij de ouders mag aankloppen met vragen en voor hulp. Dat het mag vertellen als het enthousiast van de muziekles terugkomt, dat het mag huilen, omdat het zich zo alleen voelt in de grote wereld, dat het zich mag terugtrekken in een hoekje als het even te veel is, dat het mag schreeuwen en stampvoeten als het boos is. Dat het mag oefenen met lopen, met praten, met zingen, met dansen, met zijn mening vormen, met zijn plaats innemen, met zijn keuzes maken. Dat het weet dat daar altijd ruimte voor is, omdat er geen oordelen zijn en omdat er altijd steun is, warmte, liefde en aandacht, zonder oordeel. Dat het zo de veiligheid voelt om zichzelf te ontplooien en te groeien vanuit zijn kern, vanuit zijn eigen kern die altijd 100% oké is.
0 Reacties

Een spelletje doen en aarden, gezellig!

4/6/2017

0 Reacties

 
0 Reacties

TV kijken en aarden, een makkelijke combinatie

4/6/2017

0 Reacties

 
0 Reacties

Lekker wakker worden en door de dag heen goed bij jezelf blijven

11/30/2016

0 Reacties

 
Ochtendwandelmeditatie
Vind jij het lastig om jezelf goed te gronden en om bij jezelf te kunnen blijven? Dan heb ik een mooie oefening voor je, die niet alleen weinig inspanning kost, maar ook nog eens helemaal gratis is. 

De belangrijkste tijd van de dag om voor jezelf te besteden zijn de vroegste uurtjes na het opstaan. Als je de dag in je eigen energie begint en jezelf meteen goed aardt, dan is de kans veel groter dat je ook door de dag heen je eigen energie goed kunt bewaren. Daar heb je de hele dag profijt van. 

Als je ’s morgens opstaat, ga dan eerst even buiten een wandeling maken. Loop gewoon een blokje door de wijk, pik een gezellig veldje of speeltuintje mee of dat laantje met die mooie bomen. Zoek een route langs een sloot of plas en geniet van de vogels, de eendjes of andere dieren die je hier tegenkomt. Kies een route die je de mogelijkheid biedt om verschillende structuren onder je voeten te ervaren.

​Extra waardevol wordt deze wandeling voor jou als je op blote voeten gaat lopen. Regent het buiten? Laat de regen dan heerlijk al je nachtelijke beslommeringen wegwassen. Water aardt jou nog meer. 

Meditatie

‘Zet je zintuigen maar open. Kijk om je heen in het ochtendlicht en zie hoe de wolken de ochtendlucht vullen. Gloort het licht? Of wordt het zonnetje al zoetjesaan wakker? Hoor je geluiden om je heen? Vogels, insecten of wellicht auto’s, hier of in de verte? Ruik je de bomen en struiken? Natte bladeren of vers gemaaid graas?
Ga nu met je aandacht naar je voeten. Wat voel je precies? Is het warm of is het koud? Is het zacht of is het hard? Voel je hakken of je tenen of juist een scherp steentje waar je opstaat?  Hoe voelt de ondergrond? Hoe voelt de bestrating, het asfalt, de tegels, steentjes, en wellicht zelfs zand en gras. Voel je voeten en ervaar aandachtig hoe en waar je loopt.

Merk je hoe je aandacht als vanzelf je lichaam in getrokken wordt? Voel, word wakker en alert, en blijf toch ontspannen. Ga niet mee in je angst om ergens in te trappen, maar focus je op de waarde van het contact tussen jou en de aarde. Stem je af op Moeder Aarde en laat je hartslag synchroniseren met die van haar. Voel haar steun en haar kracht, haar aanwezigheid en vitaliteit die jou de hele dag weer gaan dragen.
En besef dat je hier loopt en dat je er bewust voor kiest om jouw lichaam te ontladen. Om stress, afvalstoffen en energie van anderen los te laten en de dag te starten in jouw eigen energie. Voel hoe je steeds meer gecenterd wordt in je lichaam en in jouw eigen energie.
​

Veranker deze energie nu in je lichaam door heel bewust je voeten neer te zijn. Loop nu bewust stapje voor stapje en zet iedere voet heel nadrukkelijk neer.  Rol je voeten af van je hak naar teen en voel hoe ieder botje en iedere spier in je voeten wakker wordt. Voel hoe ze aanwezig worden en verbonden worden met de aarde. Geniet van dit contact van je voeten met Moeder Aarde en zeg dankjewel tegen de aarde voor haar stevigheid en haar draagkracht. Dankbaarheid opent je hart en daarmee start je je dag al met compassie. Voel ook compassie voor jezelf. Jij loopt hier nu met intentie om goed voor jezelf te zorgen, om dicht bij jezelf te blijven en jouw licht over de wereld te laten schijnen. En als je wilt, spreek de woorden dan maar hardop tegen jezelf uit: ik hou van jou.’
​
0 Reacties

Kenmerken van niet goed geaard zijn

11/11/2015

0 Reacties

 
​Op emotioneel vlak: 
•    Snel opvlammende, vluchtige emoties
•    Snel wiebelig/onzeker worden (uit je evenwicht zijn) 
•    Overspoelende gevoelens van angst en (zelf)twijfel

Op verstandelijk vlak: 
•    Het hoofd van je kind is niet helder
•    Het hoofd van je kind loopt over/zit helemaal vol
•    Het denken van je kind is verward en traag; het verliest zich in: piekeren - verwarring - ‘malen’

Op lichamelijk vlak: 
•    Gebrek aan lichaamsgevoel/lichaamsbesef
•    Pijn/stijfheid in het lichaam 
•    Koude handen / koude voeten
•    Energie kan samenballen en zich vastzetten in het lichaam. Bijv.: 
–    spanning en stijfheid in je schouders
–    knellend gevoel in de keel
–    ademhaling oppervlakkig en hoog 
0 Reacties

Aarden: stevigheid en houvast voor je kind

11/11/2015

0 Reacties

 
Foto
​Afgelopen maandag hebben we in de cursus Opvoeden in de Nieuwe tijd met elkaar gesproken over het thema Aarden. Hoe zorg je ervoor dat je kind stevigheid in zijn/haar leven gaat ontwikkelen? De stevigheid die ervoor zorgt dat je kind helemaal zichzelf durft te zijn, zichzelf durft te laten zien en voor zichzelf durft te gaan staan.
 
Voorwaarde voor het creëren van deze stevigheid is allereerst een warm nestje bouwen. Een warm nestje waarin je kind zich zo veilig voelt dat het in zijn/haar lichaam aanwezig gaat durven zijn. Dat het zichzelf durft te gaan laten zien en stap voor de stap als zichzelf de buitenwereld kan gaan ontdekken. Er ontstaat dan een heel andere beweging dan wanneer een kind zichzelf moet overschreeuwen om gehoord te worden of zichzelf steeds maar terug blijft trekken in zijn holletje. Een mooie aanpak is om je kind te stimuleren om vanuit zijn/haar kwetsbaarheid zichtbaar te durven zijn. Dus in contact zijn met je eigen kern, in contact zijn met je gevoel, jezelf neer durven zetten en blijven voelen hoe dit nou werkelijk voor jou voelt. Hoe is het voor jou om te zeggen wat je vindt? Hoe wordt er gereageerd op wat jij zegt? Wat doet dat met jou? Durf je te blijven voelen wat er van binnen dan allemaal met jou gebeurt.

Foto
Voor ouders is het belangrijk om bij het opvoeden een insteek vanuit onvoorwaardelijke liefde te kiezen. Opvoeden met als boodschap: Jij bent goed zoals je bent. En dat ook in de dagelijkse praktijk van het opvoeden te blijven uitstralen. Ik ben oké, jij bent oké. Laten we elkaar respecteren in wie we zijn. Het betekent oefenen in jezelf zijn en jezelf niet aan te passen aan de ander. Het is ook oefenen om de ander niet te veroordelen. Het is ook accepteren dat je niet perfect bent en omarmen dat jullie allebei je hele leven lang mogen blijven leren.

Daarnaast mag je als ouder oefenen om weg te blijven van de machtsverhoudingen en de strijd aangaan met je kind. De oude machtspatronen werken niet meer bij de kinderen van deze tijd. Zij prikken daar vaak moeiteloos doorheen en doorzien het patroon wat eronder ligt. Het betekent ook niet langer van je kind verwachten dat het doet wat 'hoort' of 'wat zo moet'. Het betekent open met elkaar durven kijken naar wat bij je past en hoe je jezelf daarmee in de maatschappij een plek kunt geven. In doen wat hoort zit vaak een boodschap van afwijzing verstopt. Als je niet doet wat zo hoort, dan ben je geen goed kind. Een boodschap die ervoor zorgt dat je kind zich niet wil laten zien, maar dat het zich juist kleiner zal maken en zich minder zal voelen.
 
Wat het lastig maakt in onze maatschappij om dit te oefenen, is dat wij eigenlijk een groot deel van onze natuurlijke verbinding met de aarde zijn kwijtgeraakt. De grond onder onze voeten is bijna overal geplaveid en onze voeten zijn meestentijds in schoenen en sokken gestoken, waardoor er meerdere lagen tussen onszelf en de aarde zitten. Daarnaast hebben we de zorg voor de aarde lange tijd veelal aan onze laars gelapt en dat heeft uiteraard ook consequenties voor de aarde, die bovenal ook ‘gewoon’ een levend organisme is. Ook de straling van mobiele telefoons, computers, laptops, tv's en magnetrons zorgen er ook voor dat de aardebinding verstoord wordt. 

0 Reacties

Je gevoelige kind opvoeden: van overprikkeling naar helderheid

5/18/2015

0 Reacties

 
PERSBERICHT

Op maandag 8 juni a.s. vindt in Stadsboerderij Eyghentijds in Rosmalen een lezing plaats over het opvoeden van (gevoelige) kinderen. De titel van de lezing is ‘Je gevoelige kind opvoeden: van overprikkeling naar helderheid’. Deze lezing, die gegeven wordt door Conchita van Dijk van de Academie voor Inspirerend Opvoeden, begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.45 uur. 
Foto
We leven in een bijzondere tijd waarin alles supersnel gaat. Iedere dag beweegt zich om ons heen en nodigt ons uit tot het opnemen van een ongekende hoeveelheid informatie en prikkels. Het zet ons aan om het ritme en de snelheid van ons denken te volgen. Immers, denken gaat veel sneller dan voelen. Voor hoogsensitieve kinderen, kinderen die veel en goed kunnen voelen, blijkt deze continue stroom van informatie lastig te hanteren. Zij krijgen onbewust veel gevoelsinformatie mee en dat vraagt om een andere manier van verwerken dan kennisgerichte informatie. Juist doordat zij zo goed en veel kunnen voelen, zien we hen steeds vaker vastlopen, thuis of in het onderwijs. 

Als kinderen zich niet gezien of gehoord voelen, zie je het gedrag van een kind vaak veranderen. Kinderen worden druk, drukker, drukst en dat gedrag escaleert steeds verder. Andere kinderen trekken zich juist steeds meer terug en lijken moeilijk te bereiken of onvoldoende weerbaar te zijn. Voor ouders is het vaak moeilijk in te schatten wat er nou eigenlijk in het koppie van hun kind omgaat. Het is moeilijk om te zien hoe een kind over zich heen laat lopen. Maar ook je weg vinden met een kind dat iedere dag in een driftbui vervalt of maar niet tot rust kan komen, kan erg lastig zijn. 

Hoe maak je de juiste vertaalslag naar je kind? Waar vind je de sleutel die je kind helpt om helemaal zichzelf te kunnen zijn? Twee vragen waar je in deze lezing antwoord op krijgt. Conchita legt in het kort uit wat hoogsensitiviteit is. Ze legt uit waar vaak de verwarring ligt tussen kinderen met ADHD / ADD of autisme en hoogsensitieve kinderen. Daarna neemt ze je mee naar het opvoeden van de gevoelige kinderen van deze tijd en geeft je een aantal praktische tips, waarmee je kind zich steeds meer gehoord en gezien gaat voelen. Aan het einde van de lezing is er ruimte om vragen te stellen. 

De Academie voor Inspirerend Opvoeden biedt een nieuwe dimensie in opvoeden, die ouders en hun gevoelige kinderen, tieners en jongeren stevigheid en houvast biedt bij het opgroeien. Graag maken zij de vertaalslag met ouders van drukke, teruggetrokken en/of gevoelige kinderen naar een opvoeding waarin ieder kind tot zijn/haar recht kan komen. Een manier van opvoeden die rust, plezier en ontspanning in het gezin brengt. 
Deze lezing bijwonen? Dat kan! 

Stadsboerderij Eyghentijds, Lunerkampweg 5 te Rosmalen. 
Aanvang lezing: 20.00 uur, zaal open vanaf. 19.45 uur. 
Entree: € 10,00 per persoon. 
Kaarten bestellen hier. 
0 Reacties
<<Vorige

    Conchita van Dijk Inspirator 'Opvoeden in de nieuwe tijd'
    Diane Govers 
    Intuïtief opvoeder en genieten-is-gezond coach

       

    Opvoedtips

    Alles
    4 A's
    Aarden
    Actueel / Media
    ADHD Druk Gedrag
    ADHD - Druk Gedrag
    Bewustwording
    Boekentip
    Communicatie
    Fotoreading
    Genieten
    Gezin
    Helderheid
    Helen
    Hoogsensitief
    Innerlijk Kind
    Leuke Tips
    Nieuwe Tijd
    Onderwijs
    Ontspannen
    Opvoeding
    Oude Pijn
    Ouderschap
    Overprikkeling
    Zelfreflectie

    RSS-feed

    Archief

    September 2017
    April 2017
    November 2016
    November 2015
    Mei 2015
    Maart 2015
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.